Meslek Hastalığı ve Stres Bozukluğu – 2024

Meslek hastalığı nedir ? İşverenler, işçilerin işlerini yaralanma veya hastalık riski olmadan gerçekleştirebilecekleri bir işyeri sağlamaya büyük özen gösterir. Ancak bu koruma mutlak değildir.

Çünkü belirli işler tehlikeli olduğundan çalışanın olası sağlık sorunlarının farkında olmasını gerektirir. Bu sağlık tehlikeleri meslek hastalıkları olarak bilinir. Meslek hastalıklarının farklı türleri vardır ve nedenlerine, semptomlarına göre farklı tedavileri yöntemleri bulunmaktadır.

Meslek Hastalığı Hangi Organları Etkiler ?

Meslek hastalığı, genellikle belirli malzeme veya cihazlarla çalışmanın neden olduğu fiziksel veya zihinsel rahatsızlıklardır. Gözleri, kulakları, cildi, burnu, boğazı, akciğerleri, dolaşım sistemini, sinir sistemini veya vücudun diğer kısımlarını etkileyebilir.

Bazı yaygın meslek hastalıkları silikoz, titreşim duyusu kaybı, kömür işçisi pnömokonyozu ve berilyum hastalığını içerir. Kimyasallarla veya radyasyonla çalışmanın neden olduğu hastalıklar da yaygındır ve bu tür tehlikeler iş sağlığı tehlikeleri olarak adlandırılır. Aşırı sıcaklıklar ayrıca bir iş sağlığı tehlikesini temsil eder ve yanıklara, donmalara veya diğer yaralanmalara neden olabilir.

BAŞKA BİLMİŞ YAZI :  Tatilin Adresi Sky Tower - 2024

Meslek Hastalığı ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB)

İşçiler, yaralanmalarının veya hastalıklarının, yaralanma meydana geldikten birkaç hafta veya ay sonrasına kadar işten kaynaklandığını fark etmeyebilirler. Bunun nedeni travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) olarak bilinen bir fenomendir.

TSSB, bir kişi yoğun korku ve duygusal stresi tetikleyen bir olayı sıklıkla yeniden yaşadığında ortaya çıkar. Yaralanma, işçi çalışmadığında ve vücudunun nasıl etkilendiğinin farkında olmadığında meydana gelebilir.


Sağlık durumunun farkına vardığı zaman, travmasının birçok ek belirtisini çoktan yaşamıştır. Doktorlar, daha fazla yaralanmayı veya hastalığı önlemek için tedavi önererek yaralı işçilere yardımcı olabilir. Örneğin, işçi tazminat kurulları, endüstriyel işyerlerinde gürültü ile çalışanlar için işitme sorunlarının tedavisini kapsayabilir.

Korunma Yolları

Bir işveren, bir işi yaparken, çalışanlarının meslek hastalığı tehditlerinden korunmasını sağlamak için adımlar atmalıdır. Sağlık açısından tehlike oluşturmayan iş ekipmanları sağlamalı ve çalışanlarının güvenlik düzenlemelerine uymasını sağlamalıdırlar.

BAŞKA BİLMİŞ YAZI :  2023'de İzlenmesi Gereken 7 Film

İnsanlar için üretim yapan fabrikalarda, hayvanlar veya makineler için üretim yapan fabrikalarda meslek hastalıklarına daha sık rastlanmaktadır. Yaralı bir işçi, işinin kendisini bir meslek hastalığı tehlikesine maruz bıraktığına inanıyorsa, hükümetin sağlık kurumuna şikayette bulunmalıdır. İşverenler, ister sağlıklı olsunlar isterse çalışma ortamı koşullarıyla ilgili bir hastalık geçirsinler, çalışanlarının sağlığını korumakla yükümlüdür.

İşçiler, mümkün olduğunca yaralanmaları ve sağlık sorunlarını işverenlerine bildirmelidir. Doktorlar da gerektiğinde iyileşmenin maksimum seviyeye ulaşması için gerektiğinde reçete yazabilir.

Kısacası meslek hastalığı söz konusu olduğundan hem işveren hem de çalışan tarafından gerekli önlemler alınarak bu hastalığın minimum seviyeye indirgenmesi gerekir.

Sitemizdeki diğer içeriklere ulaşmak için : Bilmiş Yazar – Aradığın bilgi burada

Stres hakkında daha fazla bilgi almak için : Stres – Vikipedi (wikipedia.org)

Meslek Hastalığı Nedir
Meslek Hastalığı Nedir

Yorum yapın