TSİ 19:40’da Wall Street gösterge pay endeksi DJ30 400 puan, SP500 ve Nasdaq ise sırasıyla %1.5 ve %1.8 geriliyor.
ABD öncü işdünyası aktivite anketi IHS Markit imalat sanayi PMI Eylül 2009’dan bu yana en düşük seviyesine gerileyince yatırımcılar Ticaret Savaşları’nın global ticareti frenleyerek küresel resesyona neden olacağı korkusuna kapıldılar.
J.P. Morgan icra yöneticisi Adam Crisafulli “Ticaret sahnesi her zamankindan daha karanlık” derken, Çin basınının da ABD hakkında epeyce eleştirel makaleler kaleme aldığı gözlendi. Bu kaynaklara nazaran, Trump Xi Xinping’i aldatıp, üstünlük tasladığı için Beijing Trump geri adım atmadan masaya dönmeyecek.
Para bir defa daha dolar, İcviçre Frangı, Japon Yeni ve AAA kredi notlu DİBS’e akıyor. Dünya çapında endişeden kaynaklanan bir tahvil rallisi var.
Sıkıntı Gelişmekte Olan Piyasalara (GOP, Ülkeler =GOÜ) da sirayet etti. Öğle saatleri prestijiyle (Latin Amerika endeksleri süreç görmeye başlamadan) hesaplanan MSCI GOP Pay Endeksi günlük %0.8, F/X ise dolara karşı %0.1 paha yitiriyordu. MSCI GOP payları yılın çıkarını geri vererek dört aylık taban yaptı.
Brent petrol %5 düşerken, bir fon yöneticisi “artık Ticaret Savaşları’nın süreceği temel senaryo oldu” diyerek soruna parmak bastı. ABD-İran ortasında savaş tamtamlarının sesinin kesilmesi de arz darlığı kaygılarını hafifletti.
IKON Menkul ise Türkiye gündemini şöyle özetledi:
USDTRY – Risk Primi Yükseldi, 6.13 Direnci Test Edildi…
Yurt içi piyasalar güne sektörel inanç endeksleriyle başladı. TÜİK’in açıkladığı datalara nazaran mevsim tesirlerinden arındırılmış hizmet bölümü itimat endeksi Mayıs ayında %4.4 azaldı ve 79.4 oldu.
Perakende ticaret kesimi inanç endeksi ise %0.7 oranında düştü ve 89.9 olarak açıklandı. İnşaat tarafında olumsuz durum sürüyor ve Mayıs ayında %7.7 azalma ile 49.8’lik data açıklandı.
Bu dataların yanında, kapasite kullanım oranı %75’den %76.3 düzeyine çıktı.
ABD ile Çin ortasındaki tansiyon başta petrol fiyatları olmak üzere, gelişmekte olan ülke para üniteleri ve pay senedi piyasalarına da baskı yaratıyor. Dolar ve Altın üzere inançlı limanlara bir miktar talep olduğunu görmekteyiz. Ek olarak Türkiye ile ABD ortasında yaşanan S-400 tansiyonu de eklenince, Türkiye’nin risk primi bir ölçü arttı.
Bugün itibariyle Türkiye’nin CDS primi 500 düzeyinin üzerine yükseldi (500.76). Bu gelişmelere paralel olarak da gösterge faizi gün içerisinde 0.20 puan arttı ve %25.92 düzeyine yükseldi.
USDTRY paritesi gün içerisinde 6.15 düzeyine kadar yükseldi lakin sonrasında hafif kar satışıyla 6.13 düzeyine yakın fiyatlanıyor. Teknik olarak baktığımızda, 6.24/5.95 düşüşünün Fibonacci %61.8’i oranı geri alındı. Teknik olarak değerli olan 6.13 düzeyinin üzerinde muhtemel dört saatlik mum kapanışı, paritedeki yükseliş eğilimini tırmandırabilir. Bu durumda 6.24 düzeyi yeniden gündeme gelebilir. USDTRY paritesinde 6.13 düzeyinden mümkün düşüşler yaşansa bile, kısa vadede dört saatlik grafikteki 50 ünitelik basit ortalamanın altına inmedikçe dolar lehine hareketlerin zayıflaması beklenmeyebilir.
Destekler: 6.1300 – 6.0800 – 6.0210
Dirençler: 6.1300 – 6.1850 – 6.2400
Borsa Çin, Rusya ve ABD’yle sürtüşmesi olan ülkelerden çıkışı ve petrol fiyatlarında gerilemeyi fırsat bilerek yükseldi.
ParaAnaliz’in özgün ve tarafsız haber ve yorumlarına erişmek için biz Facebook’ta takibe alın. Sayfamız Bilgeekonomist