Reflü Ameliyatı 2024

Reflü Ameliyatı 2022 yılında da en kesin çözümler arasında yer almaktadır. Siz hiç reflü ilacı kullanarak reflü hastalığından kurtulan bir kişi duydunuz mu? Biz hiç duymadık… Verilen ilaçlar sadece belirtilerinizi bastırıyor, o an için rahatlatıyor ama hiçbir zaman hastalığınızı iyileştirmiyor. Böylece ömür boyu ilaçlara mahkum olarak yaşıyor, ilaç şirketlerinin ve onların işbirlikçilerinin kazanmasını sağlıyorsunuz.

Neden bu hastalığı oluyorsunuz? Cevap çok basit. Araca yanlış yakıt koymak. Yakıtı düzeltirseniz sorunun ortadan kalktığını göreceksiniz. Siz hiç Karatay Diyetini doğru olarak uygulayıp reflüden kurtulmayan bir tek kişi duydunuz mu? Lütfen bu hikayeyi okuyun.

İlaç Kullanmadan Reflü’yü Yenme 2024

İlaç kullanmadan reflüyü yenme konusu birçok hasta tarafından merak edilmektedir. Son yıllarda en çok duyulan şikâyetlerden biri “reflü” şikâyetidir. Pek çok kişinin bu şikâyetlerinden korunmak için PPİ (proton pompası inhibitörü) türü ilaçlar aldığını, bunun yanı sıra anti-asit tabletlerin de çok kullanıldığını görüyoruz. Ancak bu tür ilaçların bu kadar üretilip satılmasına karşın dünyadaki reflü hastalarının sayısı azalmıyor, aksine artıyor. Bu durumdan çıkarılacak en basit sonuç bu ilaçların hastalığı tedavi edemediği olur.

Reflü Ameliyatı
Reflü Ameliayatı 2024

Sağlıklı ve Doğal Beslenerek İlaçlardan Kurtuldum

Bu konuda öncelikle kendi deneyimimi paylaşmak isterim. Uzun yıllar reflü şikâyetlerim nedeniyle PPİ türü bir ilaç kullandım ve yetmediği zamanlarda da anti-asit tabletlere başvururdum. Ofisimde, başucumda, tüm çantalarımda bu ilaçlardan bulundurur, el altında görmezsem panik olurdum. Karatay Diyeti ’ne başladıktan sonra da ilaçlara devam ettim. Bu tarz beslenmeye başladıktan bir sene kadar sonra, bir haftalık bir yurtdışı tango festivaline giderken PPİ ilacını yanıma almayı unuttuğumu fark ettim. İlk duygum büyük bir panikti. Sonra çantamdaki anti-asit tabletlerle idare ederim, bakalım ne olacak dedim. Seyahatlerde de beslenme şeklimizi bozmuyoruz. Bir hafta boyunca sabah ilacını almamama rağmen hiç anti-asit tablet kullanmadım. Bu benim için çok şaşırtıcı oldu. Döndükten sonra da ilaçları seyrelterek bıraktım.

BAŞKA BİLMİŞ YAZI :  13 Yaş Diyet Listesi Canan Karatay

Endoskopi vb testler yapılıp reflü teşhisi konduğunda ilaçların yanında doktorun tavsiyesi az ve sık yemem doğrultusundaydı. Ancak Karatay Diyeti’ni biz iki öğün yiyerek uyguluyoruz. Karatay diyetinin aslında mide hastalıklarına en uygun beslenme modeli olduğunu, “az yemek sık yemek” önerisinin bir şehir efsanesi, bir yanlış inanış olduğunu düşünüyorum. Benim eskiden biraz yemek saatini geçirince midem kazınırdı ve guruldardı. Artık acıkmayı ve mide kazıntısını tamamen unuttum. Daha da önemlisi, midemin ağrıması, yanması ve ağzıma kadar asit tepmesini de tamamen unuttum. Meğer öğünlerin arasını açmak ne büyük rahatlıkmış. Mide rahatsızlığı olanlara Karatay Sağlıklı Beslenme modelini özellikle öneriyorum, en azından bir süre denesinler.

Tesadüfen ilaç ihtiyacımın kalmadığını anladığımda nedenleri üzerinde kendimce düşündüm. Sık yiyerek sık sık asit salgılanmasının tetiklendiği, asit fazlasının da geri kaçtığı, öğünler arasında uzun süre geçmesinin ise midenin tamamen boşalmasına ve dinlenmesine imkân tanıdığı için reflü de oluşmadığı gibi bir açıklama yaptım kendimce. Rahmetli Ahmet Aydın hocanın reflünün nedeninin asit fazlalığı değil asit azlığı olduğunu açıkladığı yazısını okuduğumda ise çok şaşırdım. Reflüye kendimce getirdiğim açıklamayı revize etmem gerekti fakat sık yememenin, öğünlerin arasını açmanın gerektiği yine geçerli.

Prof. Dr. Ahmet Aydın reflüyü çok ayrıntılı ve bilimsel bir şekilde açıklamış (1). Ben doktor olmayan birisi olarak kendi anladığımı özetleyeyim.

Mide üstten yemek borusuna alttan da onikiparmak bağırsağına (duodenum) bağlıdır. Yemek borusuyla arasında çift taraflı açılan bir kapak vardır. Duodenumla arasındaki kapak ise tek taraflıdır, sadece mideden duodenuma geçiş vardır.

Ağızda mekanik olarak parçalanan ve ön sindirimi başlayan yiyecekler yemek borusundan geçerek mideye gelir. Midenin asit dâhil bazı salgıları vardır. Parçalanmış yiyecekler ve mide salgıları karışarak kimüs denilen bir bulamaç oluşturur. Kimüsün asiditesi mide asidiyle belli bir düzeye gelince alt kapak açılır ve bu bulamaç duodenuma geçer ve sindirim devam eder.

BAŞKA BİLMİŞ YAZI :  Herbalife Zararları Canan Karatay

Reflü’nün Zararları ve Etkileri

  • Mide yeterli asit üretemezse gereken asidite düzeyine gelmesi uzun sürer ve mide geç boşalmış olur. Mide gereğinden uzun süre dolu kalınca basınç oluşur, yukarı tepmeler olur, yani yemek borusuna kaçar ve reflü oluşur. Görüldüğü üzere asit fazlalığı değil asit azlığı reflüye neden oluyor.
  • Anti-asit tabletlerin yani asidi baskılamanın neden yanma gibi reflü belirtilerine iyi geldiğinin de açıklaması var. Mide asidi çok kuvvetli bir asittir. Mide hücrelerinin bu asitten zarar görmeyecek bir yapısı var fakat yemek borusu hücreleri öyle değil. Asitli bulamaç yemek borusuna teptiğinde yemek borusunda yanma oluşur. İşte asit baskılayıcı tabletler bu belirtiyi ortadan kaldırır.
  • Mide asit salgısının artması için yemek öncesi sakin ve gevşemiş olmak, yemeği rahat şekilde oturarak, yavaş ve iyice çiğneyerek yemek işe yarar.
  • Mide asidinin pek söz edilmeyen ancak çok önemli olan görevlerinden biri de mideye yiyeceklerle gelen hastalık mikroplarını ortadan kaldırmak. Bu işleviyle mide bağışıklık sisteminin önemli unsurlarından biridir.
  • Mide asidinin en önemli görevlerinden biri demir emilimini arttırmak ve böylelikle bizi kansızlıktan korumaktır.
  • Mide asidi çinko, magnezyum gibi minerallerin emilimini de arttırmaktadır.
  • Gerek sindirim gerekse de bağışıklık açısından mide asidinin baskılanmaması gerekir. Asit azaltan ilaçlar yukarıda sayılan önemli maddelerin eksikliğine dolayısıyla ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. (2)
  • PPI (Proton Pompası İnhibitörü) türü ilaçların çok ciddi yan etkileri olduğuna dair pek çok araştırma haberi paylaştık. Bunlardan bazıları:
  • Kalp krizi riskini arttırıyor.
  • Felç riskini arttırıyor.
  • Böbrek hasarına neden oluyor.
  • Erkeklerde kısırlık riskini arttırıyor.
  • Kemik erimesi ve kırılması riskini arttırıyor.

Ahmet Aydın Hocanın reflü açıklaması gibi tedavisi için tavsiye ettikleri de ezber bozan cinsten.

sit azaltan ilaçlar ve PPİ denilen ilaçlar kullanılmamalı çünkü semptomları giderseler de hastalığı ortadan kaldırmadıkları gibi pek çok yan etkileri var.

Acil, ağrılı ve yanmalı durumlarda 1 büyük bardak su içine 1 tatlı kaşığı yemek karbonatı konularak içilecek ve ağrı geçtikten sonra 3 saatte bir ½ litre su içilecek. Gün boyu 4 litre su içilecek.

BAŞKA BİLMİŞ YAZI :  Rahim Dönmesi Belirtileri ve Tedavisi – 2024

İranlı Dr. Feridun Batmanghelidj su ile reflü tedavisinin öncüsü olmuş. Ahmet Aydın Hoca da onun tedavisini uygulayarak pek çok hastayı iyileştirmiş. Yemekten yarım saat önce 250 cc, yemekten 2,5 saat sonra da 250 cc su ve aralarda da istenildiği kadar su içilmesini öneriyor. Yemek esnasında ve sonrasındaki 2,5 saat su içilmemesinin nedeni mide asidini seyreltmemek için.

Az ve sık yemek yerine öğünlerin arasını açarak yemek ve aralarda atıştırmamak da reflüden kurtulmak için gerekli. Sık yiyerek su tedavisi uygulanamaz zaten. 2 saatte bir yerseniz su içecek zaman kalmaz.

Yukarıda önerilen tedaviyi ben uyguladım ve çok faydasını gördüm. Artık hiç ilaç kullanmadığım gibi reflü belirtileriyle de karşılaşmıyorum. Ender durumlarda yeterince su içemezsem belirtiler ortaya çıkıyor ve mutlaka su içmeye çalışıyor ve belirtileri bertaraf ediyorum.

Reflü Ameliyatı Yapan Doktorlar

Yorum yapın